Girls love STEM

Projekt „Girls love STEM“ namijenjen je učenicama srednje škola u Stocu za usvajanje novih inovativnih načina stjecanja znanja i kompetencija na području primjene 3D tehnologije, ICT tehnologije, tehničke kulture i robotike. Partneri ovoga projekta su Srednja škola Stolac, koja je osigurala prostor za održavanje radionica, i UG Inicijativa Stolac koja je za potrebe ovoga projekta donirala računalnu i robotičku opremu (laptop, 3D printer Prusa i3 Mk2, Mbot edukacijski robot, mikrokontroler Arduino Uno i Mikroračunalo Raspberry Pi…).

Cilj ovog projekta je da potakne mlade žene da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacijskih i komunikacijskih tehnologija, te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interes za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca. S obzirom na statističke pokazatelje o zastupljenosti djevojaka i žena u IKT oblasti u BiH i šire, bilo u obrazovanju ili sektoru zapošljavanja, očigledno je da postoji potreba za osnaživanjem djevojaka i žena da se više uključe u informacijske i komunikacijske tehnologije kako bi imale jednaku mogućnost da profitiraju od tog rastućeg sektora i doprinesu njegovom daljem razvoju.

U sklopu projekta za učenice Srednje škole Stolac održane su uvodne radionice programiranja, radionice programiranja uz korištenje mBot edukacijskih robota, radionica programiranja Arduino uno mikrokontrolera te radionica izrade 3D modela na Prusa i3 MK2 3D printeru.

Uz radionice učenice su imale priliku posjetiti jednu od najbrže rastućih informatičkih tvrtki u ovom djelu Europe, NSOFT iz Mostara te SPARK školu u Mostaru, koja obučava buduće digitalne profesionalce kroz besplatne radionice programiranja, razvoja mobilnih aplikacija, operacijskih sustava, dizajna, analitike podatka i projekt menadžmenta. Pripremljena im je zanimljiva radionica gdje im je kroz praktične primjere još više približen koncept i važnost programiranja koje su radili kroz radionice. Imali su priliku isprobati Makeblock, Lego, Arduino i STEMI robotiće te upravljati dronovima.

Za potrebe održavanja radionica u sklopu projekta nabavljena je i informatička oprema ( HP All-in-one računala, HP laptop i ACER projektor), koja će nakon završetka ovoga projekta ostati na korištenje Srednjoj školi Stolac za nastavne aktivnosti iz predmeta informatika kao i izvannastavne aktivnosti, radionice, projekte i sl.