We love STEM

Cilj ovog projekta je potaknuti mlade da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacijskih i komunikacijskih tehnologija, te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvili interes za ovaj sektor i povećali mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

U sklopu projekta održane su slijedeće radionice:
• radionica programiranja u programskom jeziku Python
• radionica 3D modeliranja i 3D printanja na Prusa i3 3D printeru
• radionica robotike uz korištenje mBot robota i Arduino razvojne platforme

Radionice su održane u prostorijama Srednje škole Stolac koja je kao partner projekta ustupila svoje prostore, dok je za radionice korištena oprema Stolačke udruge mladih (mBot roboti, Arduino Uno kompleti, Prusa i3 3D printer). Također su u sklopu projekta nabavljena 3 laptopa sa dodatnom opremom koja su se koristila u radionicama.

Sva oprema nabavljena za potrebe projekta nakon njegovog završetka po potrebi će biti dostupna na korištenje učenicima i nastavnom osoblju Srednje škole Stolac u izvođenju nastave informatike, računalstva te premeta programiranja u struci računalni tehničar u strojarstvu.

Projekt je unaprijedio kompetencije učenika iz STEM (Science, Technology, Engineering i Mathematics) i ICT (Information and Communication Technology) područja, što će nadamo se pridonijeti povećanju broja učenika koji upisuju STEM studijske programe i povećanju njihovog uspjeha na studiju, kako bi stekli vještine koje su potrebne da bi bili ravnopravni sudionici društva u 21. stoljeću.