Otvorene prijave za radionice u STEM lab Stolac – Zakoračite u uzbudljivi svijet novih tehnologija

Programiranje za djecu – posebice u današnjem digitalnom svijetu – jednako je važno kao čitanje ili brojanje. Cilj radionica koje organizira STEM lab Stolac je prenijeti djeci znanja koja će ih potencijalno pripremiti za karijeru u polju informacijske tehnologije, ali i koja će biti zanimljiva, zbog čega ćete upoznati i bolje razumjeti svijet novih tehnologija.

Učenje programiranja proces je koji djeci i mladima, uz programerska i tehnička znanja, donosi i mnogobrojne druge koristi kao što su:
• razvoj mašte i kreativnosti,
• razvoj kognitivnih i organizacijskih sposobnosti,
• razvoj vještina rješavanja problema,
• učenje konstruktivnog nošenja s greškama,
• razvoj vještina logičnog i apstraktnog razmišljanja te mnogih, mnogih drugih.

STEM lab Stolac nudi slijedeće radionice:

ROBOTIKA – Programiranje mBot-a

osnovna škola 5 i 6 razred
Trajanje: 4 tjedana (1 put tjedno, 2 školska sata)
Cijena tečaja: 40 KM
Minimalan broj polaznika: 8

mBot robot je posebno dizajniran edukacijski alat za stjecanje znanja i vještina u STEM području (znanost, inženjering, elektronika, matematika). Omogućuje jednostavan ulazak u svijet robotike, elektronike i programiranja.

Ova edukativna i zanimljiva radionica programiranja je prilagođena djeci osnovne škole, gdje se kroz različite zadatke sa mBot robotima razvijaju vještine potrebne za tehnička zanimanja. Kroz radionicu djecu se potiče na planiranje, timski rad i komunikaciju kako bi uspješno izvršili zadatak.

Programirajmo uz SCRATCH

osnovna škola od 7 do 9 razreda
Trajanje: 6 tjedana (1 put tjedno, 2 školska sata)
Cijena tečaja: 50 KM
Minimalan broj polaznika: 8

Scratch je svjetski poznati alat koji je razvijen od studenata s prestižnog MIT-a, te se kao takav koristi i kao početni korak programiranja na mnogim sveučilištima i tečejevima. Djeca će na zabavan način upoznati osnove rada u Scratch-u. Scratch je namijenjen početnom učenju programiranja i razvoju računalnog razmišljanja, a pogodan je za kreiranje različitih igara i priča.

Cilj radionice je naučiti koristiti blokove i uvesti učenike u računalno razmišljanje kako bismo stvorili jednostavnu priču. Polaznici će se upoznati s osnovama rada u grafičkom programskom jeziku Scratch (dodavanje likova, pozadina, korištenje pojedinih blokova u kreiranju programa, jednostavno korištenje petlje).

Što ćete naučiti i koje vještine ćete razvijati programiranjem u SCRATCH-u?

• Osnovne principe funkcioniranja Scratch programskog jezika
• Osnovne principe programiranja
• Logiku algoritmičkog načina razmišljanja
• Vještine iz područja STEM tehnologije
• Kreativnost
• Divergentno mišljenje (razmišljanje izvan okvira)
• Strpljenje i otpornost na frustraciju

Uvod u Python

Srednja škola
Trajanje: 6 tjedana (1 put tjedno, 2 školska sata)
Cijena tečaja: 50 KM
Minimalan broj polaznika: 8

Python – glavna sila u razvoju web aplikacija i upravljanju sustavima, programski jezik koji se lako uči. Broj funkcija u samom jeziku je skroman, pa zahtjeva relativno malo uloženog vremena ili napora da se naprave prvi programi. Pythonova sintaksa je dizajnirana da bude čitljiva i jednostavna.

Na ovom tečaju polaznici će naučiti osnovne koncepte programiranja u programskom jeziku Python. Tako naučeni osnovni koncepti na ovom tečaju primjenjivi su i na većinu ostalih programskih jezika, čime se polaznicima omogućava da nakon završenog tečaja s lakoćom svladavaju i ostale programske jezike. Nakon tečaja polaznici će posjedovati znanje kako riješiti lakše programske zadatke u programskom jeziku Python.

Sadržaj: Uvod, stringovi, aritmetika, grananje i petlje, strukture podataka, funkcije

Uvod u web design – HTML i CSS za početnike

Srednja škola
Trajanje: 6 tjedana (1 put tjedno, 2 školska sata)
Cijena tečaja: 50 KM
Minimalan broj polaznika: 8

Radionica upoznaje polaznike sa osnovama web dizajna koristeći HTML i CSS. Pisanje koda u HTML-u omogućava rad s različitim formatima, kao što su tekstovi, grafika, slike i boje, a uz pomoć CSS-a moguće je kreirati stilizirane, funkcionalne i efektne web stranice, prilagođene različitim uređajima.

Prateći ova predavanja, steći ćete dovoljno znanja za kreiranje jednostavnih web stranica.

Prijave na radionice se primaju do petka 08.04.2022. Prijaviti se možete porukom na našoj Facebook stranici Stem lab Stolac ili na broj telefona 063/323-250.